Diversa

Uronjena sam u glib sjecanja i buducih dogadjaja hipotetickih raspleta, upetljana u kucine misli koje vec odavno zive neovisan zivot bez razrjesenja.

Istovremeno sa bukom misli u pozadini uspijevam se usredotociti na zadatak.

Zacuh visok glas iz mladog grla djevojke koji zapara moj oblak tisine: priblizila mi se sa ispruzenom vitkom rukom drzeci nesto u saci.

“Pogledaj, pcela!”

“Pcela? Je li ziva?”

“Nije ziva, ali volim da ih sakupljam.”

“Zasto sakupljas mrtve pcele?”

“Sakupljam i paukove i imam jednog skorpiona!” Nasmijesi se, ponosna na svoju malu kolekciju koja ima namjeru da vremenom bude sve veca.

“Cuda” – pomislim. Brzo je procitala moj izraz lica i opet s osmijehom rece: “Znam da sam weirdo.”

Friha je visoka mlada zena pokrivena crnim velom koji se nadovezuje na dugu crnu haljinu ciji rubovi doticu pod. Njena pojava je u kontrastu sa svijetom u kojem zivi i radoznalim pogledima ulijeva nepovjerenje a mnogima i strah.

Kaze da bi voljela da nauci pole dancing. Stavila je maleni rubin na nozdrvu a zelja joj je da uradi tetovazu na ledjima. Prati Jordana Petersona, Slusa Frenka Sinatru i Edith Piaf.

Drugacija, na prvi pogled u punoj krizi identiteta, ali, nizasto na svijetu ne bi skinula svoju crnu odoru. Kaze da se samo tako osjeca sigurna.

Njeno odudaranje od normalnosti i odbijanje da se ugura u nekakvu kategoriju, za mene je prijatna promjena. Njen skladno haotican karakter, osobenost koja ne osudjuje, ne poredi i ne mrzi. Jos ne.

6 komentara

  1. Ako zna da mrzi, vec ima dovoljno razloga da mrzi: od situacije u porodici do stalne otvorene i agresivne diskriminacije zbog nacina kako je odjevena. Mislim da ce morati da bira sta ce definitivno da bude, ili Arapkinja pod hidzabom ili nesto drugo.. Mozda nece znati da mrzi ali sigurno vremenom ce se nakupiti gorcine jer je svijet ne sudi po onome sto stvarno jeste, kako ona ocekuje, nego po onome sto pretpostavljaju da jeste. Definitivno nece smjeti svakome da prica o svojoj kolekciji mrtvih insekata 😊

Komentariši